Henkilökohtainen apu mahdollistaa aktiivisen arjen

Kirjoitettu: 17.12.2015, Webmaster

Henrik Saarteinen kirjoittaa kokemusasiantuntijana ajatuksiaan ja näkemyksiään henkilökohtaisesta avusta. Kirjoitus on hänen ensimmäinen bloginsa, ja se on osa hänen työelämään valmentavia opintojaan ja työharjoitteluaan Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Olen Henrik Saarteinen ja olen käyttänyt avustajia jo useita vuosia. Kotona asuessa minulle on myönnetty noin 15 h avustusta viikossa. Mielestäni se on hyvä määrä.

Olen 19-vuotias huumorintajuinen paljon apua tarvitseva CP-vammainen. Olen syntynyt Oulussa ja asun Tampereella, tosin olen tällä hetkellä asumisvalmennuksessa Tampereen Validiassa. Ja siellä käytän avustajia muutamia tunteja viikossa ja ne ovat tärkeitä hetkiä minulle täysin uudessa ympäristössä.

Opiskelen toista vuotta Ammattiopisto Luovissa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa ryhmässä. Tämä kirjoitus liittyy minun työelämävalmennukseen opinnoissani. Olen siis ’työharjoittelussa’ Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä ja kirjoittaminen on yksi osa TEV-jaksoa(työelämävalmennus). Tämä on ensimmäinen blogini ja ensimmäinen julkinen kirjoitukseni.

Avustajia käytän noin 2-4 kertaa viikossa. Avustajien kanssa voin käydä mm. jääkiekkopeleissä, asioilla, kaupungilla, kirjastossa ja junia katsomassa – koska olen innokas junaharrastaja ja osaan kaikki junien aikataulut ulkoa. Ilman avustajia en pääsisi edes kaupungille. Äiti on kiireinen töiden kanssa ja käy muualla töissä. Sukulaiset asuvat Pohjois-Pohjanmaalla.

Avustajien kanssa ongelmatilanteita

Jotkut avustajat eivät esimerkiksi osaa käyttää pyörätuoliani, joka onkin monimutkainen niskatukineen. Minulla on molemmissa käsissä ortoosit (käsituet) ja ne haittaavat pukemista ja riisumista erittäin paljon varsinkin talvella, jolloin vaatetta on reilummin päällä. Puhuminen on minulle usein hankalaa lihasjäykkyyden vuoksi – puheestani ei aina saa selvää. Ongelmatilanteissa yritän rauhoittua ja keskittyä selvempään puheeseen. Avustajat eivät välttämättä tiedä minusta yhtikäs mitään. Tai avustaja voi olla maahanmuuttaja, jonka kielitaito ei ole vielä kovin hyvä. Kun yhdistetään näitä asioita, ongelmia saattaa tulla. Mutta näistä on aina selvitty.

Muutamia viikkoja sitten eräässä kauppakeskuksessa avustaja otti takkia pois päältäni ja kumarruin eteenpäin pää alaspäin helpottaakseni riisumista. Avustaja luuli minun saaneen jonkun sairaskohtauksen ja oli jo soittamassa apua. Onneksi asia selvisi lopulta puhumalla. Asiasta jäi kuitenkin paha mieli.

Ärsyttävää on kun jotkut avustajat puhuvat minulle kuin pienelle lapselle. Minä olen jo aikuinen nuorimies ja minulle saa puhua normaalisti. Harmittaa tämmöinen käytös ja tekisi silloin mieli kirota. En osaa sanoa syytä tähän käytökseen, mutta yleistä se on. Ja se on erittäin tympeää!

Aika usein on täysin ventovieras avustaja, mutta tuttujakin on mahdollista saada. Minusta on mukavampaa, jos avustaja on tuttu. Toisaalta uusi kasvo on uusi tuttavuus. Pääasia on, että saan avustajia. Toivoisin enemmän mies- avustajia. Esimerkiksi varsinkin talvella, kun lumessa on raskasta liikutella pyörätuolia ja tien auraus on mitä sattuu. Tietysti nykyään talvet ovat vähälumisia.

Avustajien kanssa positiivisia tilanteita

Eräänä päivänä olin avustajan kanssa juna-asemalla katsomassa junia. Sitten iski kauhea vessahätä. Avustaja ei jaksanut yksin nostaa minua. Ohjasin häntä kysymään vartijalta apua. Ja näin asia hoidettiin. Erittäin hyvin toimittu, vaikka kyseinen asia ei lukeudu avustajan tehtäviin.

Minulla on enimmäkseen hyviä kokemuksia avustajista ja heidän toiminnasta. Avustajat ovat aina olleet ajoissa-kiitos siitä. On tärkeää, että pääsen liikkumaan ulos kaupungille. Saan raitista ilmaa ja pysyn siten terveempänä. On vaikeaa olla pisempiä aikoja neljän seinän sisällä ja avustajan kanssa pääsen ulos ihmisten ilmoille. Tykkään kulkea kaupungilla ja katsella ympärilleen. Vaikka olen liikuntavammainen, en ole näkövammainen. Minun kanssa pärjää, kun on riittävästi huumorintajua.

Avustajien koulutus???

Minulla ei ole tietoa, järjestetäänkö avustajille koulutusta. Olisi hyvä jos koulutusta pidettäisiin. Esimerkiksi pyörätuolin käytössä olen monesti huomannut epävarmuutta avustajissa. Luulen että se johtuu siitä, että ei ole kokemusta apuvälineistä tai kokemusta on vähän. Eli apuvälinetuntemusta lisää avustajille kiitos. Omaa neuvomista avustajille pitäisi myös harjoitella koko ajan.

Avustajat ovat erittäin tärkeä ja iso osa elämääni. Avustajat tuottavat minulle iloa, koska heidän avullaan käyn eri paikoissa harrastamassa ja hengailemassa kaupungilla. Onneksi asumme Suomessa, jossa näitä palveluja annetaan. Toivottavasti näin on jatkossakin. Iso kiitos minua avustaneille vuosien varrelta ja kiitos Tampereen kaupungille avun myöntämisestä.

Toivotan kertakaikkisen mukavia yhteisiä hetkiä avustajien kanssa kaikille, jotka näitä palveluita tarvitsevat ja käyttävät.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

Kommentit

Paula Salovaara kommentoi 18.12.2015 klo 13:10 #

Upeaa Henkka, että kirjoitat näistä asioista. Olet todella rohkea nuori mies. Nähdään taas jossain aseman ja junaradan kulmilla.
Oikein hyvää joulua ja uutta vuotta.
Paula


Seija Kemppainen kommentoi 19.12.2015 klo 15:22 #

Hieno tarina, Henrik. Jatka samaan malliin. Nähdään jouluaattona!

Seija


Maritta kommentoi 12.1.2016 klo 10:01 #

Henrik, olipa hienoa lukea kokemuksiasi avustajista.  Hyvää alkanutta vuotta ja tsemppiä!


Tarja kommentoi 30.1.2016 klo 21:40 #

Hieno kirjoitus hienolta nuorelta mieheltä :)


Jaana kommentoi 25.2.2016 klo 12:31 #

Terveisiä vertaistutkimuksen julkistamisesta. Olet juuri salin edessä ja kuuntelemme tätä blogia. Kiitos tärkeästä kirjoituksesta.


Kuusaan Radio kommentoi 24.5.2017 klo 10:36 #

minusta se oli mielenkiitoinen ja hieno asia
rohkeasti ottit asian esiin omasta elämästä.olet rehelinen ja rohkea. olemme tehneet kuusaan radiota 2015 asti. on ollut erilaisia aiheita.teeme maanantaisin ja keskiviikosin erilaisia aihe ohjelmia. minäkin pyrin itsenäiseen elämääkin kun meillä kaikkilla on oikeus kehityä aikuisuuteen minusta oli oikein koskettava sinä kerroit omista kokemuksista.minusta oli mukavaa kun sinä kertoi avustajasta hienosti. sinä otti asian hienosti ja rehelisestti avoimesti esille.olet hyvä tyyppi.avoin ja sanot asiat niin kuin ne ovat.olet avoin ottaa asiat rohkeasti esiin. hyvää  aurinkoista kesää


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.