Ei myytävänä! -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi

Kirjoitettu: 7.3.2018, Elina Leinonen

Kansalaisaloite ”Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen” luovutettiin eduskunnan puhemies Paula Risikolle keskiviikkona 7. maaliskuuta.

Aloitteen luovuttajina olivat Markku Virkamäki Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä, Jukka Tahvanainen Näkövammaisten liitosta, Petri Pohjonen Invalidiliitosta, Markku Jokinen Kuurojen liitosta, Tarja Parviainen Autismi- ja Aspergerliitosta, Lisbeth Hemgård FDUV:stä sekä Sari Tervonen Epilepsialiitosta. Aloitteen luovuttajat edustivat monipuolisesti vammaisjärjestökenttää.

”Kukaan meistä ei halua tulla syrjäytetyksi asiassa, joka koskee itseä. Siksi pidän tätä erinomaisen tärkeänä aloitteena”, sanoi eduskunnan puhemies Paula Risikko. Hänen mukaansa kansalaisaloite pureutuu tärkeisiin teemoihin; osallisuuteen ja esteettömyyteen. Risikko totesi järjestöjen nostaneen esiin myös uusia ja ajankohtaisia kehittämistarpeita, kuten valinnanvapauden ja henkilökohtaisen budjetoinnin.

”Kansalaisaloite on yksi tapa toteuttaa demokratiaa. Jokainen aloite saa eduskunnassa arvoisensa käsittelyn”, Risikko sanoi ottaen aloitteen arvostavasti vastaan.

Kansalaisaloitteen takana on 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, joiden tiiviin yhteistyön ja yhteisen kampanjoinnin tuloksena kansalaisaloite sai taakseen peräti 72 059 kannattajaa. Ei myytävänä! -kansalaisaloite kokosi tuekseen kokonaisen kansanliikkeen.

Järjestöt ja niiden jäsenistö odottavat nyt toiveikkaina alkavaa eduskuntakäsittelyä.

Eduskunnan tiedote kansalaisaloitteen luovutuksesta

Videotallenne kansalaisaloitteen luovutuksesta eduskunnassa

Ei myytävänä -kansalaisaloite pähkinänkuoressa

Vammaisfoorumi ry:n ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan kesäkuussa vireille panema kansalaisaloite vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin tarkennusta, että lakia ei sovelleta koko elämän mittaisten asumista, henkilökohtaista apua ja puhevammaisten tulkkausta koskevien palveluiden hankintaan:

Esitämme, että julkisia hankintoja koskevan lain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista) 9 §:ään lisätään 16. kohdaksi soveltamisalueen seuraava rajaus: "Tätä lakia ei sovelleta sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttämättömän huolenpidon ja tuen tarpeista ja tarpeisiin liittyvistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisessä elämässä."

Kuvat: Mikko Käkelä

Kuvia

Kommentit

Leila Auer kommentoi 8.3.2018 klo 18:04 #

Toivokaamme että päättäjät todella ymmärtävät tilanteen ja rakkaamme saavat arvoisensa kohtelun.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.