Ei myytävänä -kansalaisaloite herättää keskustelua

Kirjoitettu: 3.9.2018, Elina Leinonen

Ei myytävänä -kansalaisaloite on noussut jälleen otsikoihin. Kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa kerrottiin ajankohtaista asiaa aloitteesta ja kuultin kokemusasiantuntijoita. Mukana oli myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Kilpailutusten yhteydessä puhutaan paljon EU:n hankintadirektiivistä ja sen vaatimuksista.

" Pistän vaikka pääni pantiksi siitä, että hankintadirektiivi ei käske eikä velvoita kilpailuttamaan. Mielestäni on suoranainen virkavirhe väittää niin. Nykyinen lainsäädäntömme kyllä velvoittaa, mutta meillä on hyvin suuri vapaus oman lainsäädännön tulkinnassa tältä osin. On täysin Suomen oma valinta haluaako se kilpailuttaa tämäntyyppiset palvelutn huomauttaa. "

 "Suomi on Euroopan maista eniten sosiaalipalveluita kilpailuttanut valtio. Direktiivi ei käske kilpailuttamaan, mutta jos kilpailutetaan, niin sen mukaisesti kilpailutuksen ratkaiseva tekijä ei saa olla hinta vaan palvelun laatu."

- Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko -

"Asiaamme kyllä kuullaan myönteisesti, mutta ratkaisuja ei olla valmiita tekemään. Meillä on suuri huoli, ettei kansalaisaloitetta ennätetä käsitellä ennen kevään eduskuntavaaleja. Jos näin käy, yli 72 000 ihmisen allekirjoittama aloite raukeaa.”

- Markku Virkamäki, yksi aloitteen vireillepanijoista -

Pia Matihaldin tyttären palveluyksikkö on joutunut kilpailutuksen kohteeksi jo useita kertoja lyhyen ajan sisällä.

"Nämä kaikki muutokset ovat vaikuttaneet nuoriin muun muassa niin, että heidän toimintakykynsä on alentunut ja heillä on kiukunpurkauksia. Henkilökunnan ajanpuutteen vuoksi tyttäreni liikuntakyky on alentunut, jopa niin, että kun käymme kaupungilla kävelemässä, niin hän ei suostu kävelemään ilman talutusta."

"Jos tätä miettii yhteiskunnallisesti, niin mitä paremmin ja enemmän vammaiset ovat omatoimisia, sitä vähemmän me viedään yhteiskunnan rahoja. Aina kun joudumme hankkimaan lisää apua, niin se maksaa. Eivät nämä ole laitoksia vaan meidän omaisiemme koteja. Alennuksessa voidaan myydä vaatteita ja elintarvikkeita, mutta ei ihmisiä ja heidän jokapäiväisiä tarpeitaan."

- Pia Matihaldi, äiti -

Metropolia ammattikorkeakoulussa insinööriksi opiskelleen Tomas Vaaralan jokapäiväisessä elämässä tulkki on todella tärkeässä roolissa. Kelan tulkkauspalveluiden kilpailutuksen myötä hän menetti vakiotulkkinsa.

"Tämä vuosi on ollut elämäni tähän asti raskain. Tutut tulkkini olivat oppineet viittomaan myös alan erikoissanastoa. Kun tulkit vaihtuivat, meinasivat opintoni jäädä kesken. Olen kirjoittanut asiasta noin 50 viestiä Kelalle, mutta en ole koskaan saanut vastausta."

- Tomas Vaarala, tulkkauspalveluiden käyttäjä -

Lue lisää aiheesta:

YLE Uutiset 31.8.2018: Eduskunta aloittaa vaalitalven: Sote taistelee aikaa vastaan, irtisanomislaki uhkaa työmarkkinarauhaa, kansalaisaloitteille varmempi käsittely

Demokraatti 1.9.2018: Hankintalaki ajaa vammaisia ahtaalle, päättäjien suhtautuminen turhauttaa

Kansan Uutiset 30.8.2018: Vammaispalvelujen kilpailuttaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi

Valokuvat: Elina Leinonen

Kuvia

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.