Ei myytävänä -aloitteen ratkaisuehdotuksesta on nyt painettu esite

Kirjoitettu: 4.7.2018, Elina Leinonen

Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta kannattaa pitää esillä myös kesällä olemalla yhteydessä oman alueen kansaedustajiin. Jaettavaksi on painettu esite, joka esittelee järjestöjen yhteisen ratkaisuehdotuksen.

Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tavoitteesta vallitsee vammaisjärjestöjen ja päättäjien kesken yhteisymmärrys – samoin siitä, että ongelmat ovat ratkaistavissa.

Järjestöjen yhteinen ratkaisuehdotus

Vammaisjärjestöt ehdottavat kolmea eduskunnan käytettävissä olevaa tapaa, jotka toteuttamalla esitettyjen vammaispalveluiden kilpailuttaminen on mahdollista lopettaa:

  1. Kilpailutus on kiellettävä välttämättömään huolenpitoon liittyvissä vammaispalveluissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 14 §:ään kirjataan maakunnan velvollisuus omassa palvelustrategiassaan jättää sitovasti kilpailutukset pois vammaisten ihmisten välttämättömän huolenpidon palveluista.
  2. Eduskunta tekee kansalaisaloitteeseen liittyen lausuman, jossa todetaan, että perustuslain 19.1 §:n perusteella vammaisten ihmisten välttämättömän huolenpidon järjestämiseen liittyvät palvelut on jätettävä kilpailuttamisen ulkopuolelle.
  3. Kilpailutukset rajataan välttämättömän huolenpidon palveluista pois lainsäädännössä siten, että nykyisen vammaispalvelulain 3 §:ään, kehitysvammalain 2 §:ään ja tulkkauspalvelulain 10 §:ään tehdään rajaus vammasta johtuvan yksilöllisen tarpeen takia.

Tavoite on yhteinen ja muutokset mahdollisia – nyt tarvitaan poliittisia päätöksiä!

Ole yhteydessä oman alueesi päättäjiin!

Järjestöjen yhteisestä ratkaisuehdotuksesta on nyt painettu esite, sekä suomeksi että ruotsiksi. Tavoite on yhteinen ja muutos mahdollinen -esite on tarkoitettu alueellisen vaikuttamisen tueksi: Vedä kesätapahtumissa paikallisia päättäjiä hihasta, muistuta Ei myytävänä -kampanjan tavoitteesta ja anna mukaan ratkaisuehdotus. Toivomme, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan kampanjointiin ja olisi yhteydessä oman alueensa kansanedustajiin!

Voitte tulostaa esitettä tältä sivulta tai tilata sitä tarvittaessa Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä, heinäkuun aikana Nina Hirvoselta: nina.hirvonen@kvps.fi

Myöhemmin syksyllä Ei myytävänä -teema on taas isosti esillä eduskunnassa, joten pidetään teema yhdessä pinnalla myös kesän ja alkusyksyn ajan.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.