Auli Leiniö ei tiennyt, että hänen kotinsa oli myytävänä

Kirjoitettu: 25.4.2018, Elina Leinonen

Aviisissa on julkaistu hieno, laaja artikkeli vammaispalveluiden kilpailuttamisesta ja Ei myytävänä! -kansalaisaloitteesta.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä projektiassistenttina työskentelevä Auli Leiniö kertoo, miltä tuntuu, kun oma koti ja työssäkäynnin mahdollistavat henkilökohtaiset avustajat kilpailutetaan toistuvasti.

– Tää on tosi huippu työpaikka. Huiput työkaverit, huippu työyhteisö, Auli Leiniö sanoo.

Pari vuotta sitten hän oli vielä huolissaan siitä, miten työnteko onnistuu. Ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun kaupunki kilpailutti hänen käyttämänsä henkilökohtaisen avun. Halvempi voitti, ja avustajat vaihtuivat.

Auli Leiniö asuu Pappilanpuiston asumispalveluissa Tampereella. Siellä hän saa apua ohjaajilta esimerkiksi pukeutumisessa, peseytymisessä ja siivoamisessa. Hän on asunut ryhmäkodissa kuusi vuotta. Sinä aikana asumispalvelut on kilpailutettu kaksi kertaa.

Palveluntuottaja pysyi lopulta kilpailutuksen jälkeen samana, mutta prosessi oli asukkaille ja heidän läheisilleen yli kahden vuoden piina.

– Koko ajan oli pelko siitä, että mitä jos palveluntuottaja vaihtuu. Mitä sitten tehdään ja säilyvätkö toimintatavat samanlaisina, Auli Leiniö kertoo.

Auli Leiniö toivoo ja uskoo, että eduskunnassa parhaillaan käsiteltävä Ei myytävänä! -kansalaisaloite johtaa hankintalain muuttamiseen ja vammaisten välttämättömien palveluiden rajaamiseen kilpailutuksen ulkopuolelle.

– Vaikka kansalaisaloite ei menisi läpi, kunnat ovat ainakin tajunneet, että tärkeämpää on laatu kuin hinta, Auli Leiniö toteaa.

Lämmin kiitos Aulille rohkeudesta kertoa omista tunteistaan ja kilpailuttamisen kipeistä kokemuksista!

Artikkeli luettavissa Aviisin verkkosivuilta: Auli Leiniö ei tiennyt, että hänen kotinsa oli myytävänä – Kilpailuttaminen tekee kehitysvammaisten elämästä epävarmaa

Teksti: Elli Harju, Kuvat: Silja Viitala

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.