27 ensimmäistä vuotta -dokumentti herättää ajatuksia muuttuvasta äitiydestä

Kirjoitettu: 20.5.2019, KVPS

Uusi Kino esittää YLE Teemalla 21.5.2019 klo 23.00 Jussi Sandhun ensi-iltansa saavan dokumenttielokuvan 27 ensimmäistä vuotta.

27 ensimmäistä vuotta on Jussi Sandhun ohjaama ja käsikirjoittama, noin puolituntinen dokumenttielokuva äidistään Annelista ja veljestään Samista. Siitä millainen on äidin rooli, kun 27-vuotias, vaikeavammainen poika muuttaa pois kotoa palvelutaloon, ja omaishoitoon sekä perheestään huolehtimiseen tottunut äiti jää ensimmäistä kertaa elämässään yksin, kun muutkin lapset ovat jo aikuistuneet ja aviomies menehtynyt.

Anneli on 70-vuotias suurperheen äiti Isostakyröstä, joka on omistanut elämänsä pitkälti miehelleen Siddiqille ja viidelle lapselleen. Siddiq kuitenkin nukkui pois 2012, aikuiset lapset rakentavat omaa elämäänsä ja Annelin omaishoitama poika, kehitysvammainen Sami asuu nykyisin palvelutalossa. Anneli opettelee ensimmäistä kertaa elämässään elämään yksin ja täyttämään arkeaan uusilla asioilla.

Sami puolestaan on vaikeasti kehitysvammainen, 32-vuotias pohjalainen mies. Sami asui 27 ensimmäistä vuottaan kotona, mutta muutti sitten tuetun asumisen palvelukotiin Toukorantaan.

Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan jopa 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Kyseessä on merkittävän suuri ihmisryhmä, jonka ääntä tai elämää ei kuitenkaan julkisesti nähdä tai kuulla. 27 ensimmäistä vuotta tarjoaa mahdollisuuden päästä näkemään intiimisti ja aidosti, millaista on hieman erilainen äitiys, omaishoitajuus ja perhe-elämä, joka jatkuu senkin jälkeen, kun perhe ei enää asu saman kodin sisällä. Mihin loppuu omaishoitajuus? Millaista on luopua omaishoitajan roolista ja muuttaa oma lapsi palvelutaloon, kun äidin rooli ei kuitenkaan katoa?

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on ollut mukana toteuttamassa elokuvaa sekä yhtenä rahoittajista että yhteistyökumppanina. Dokumentin toteutuksessa on käytetty tuottamaamme ”Omaan kotiin” -opasta. Olemme myös toteuttaneet 27 ensimmäistä vuotta -tilaisuuksia, joissa olemme katsoneet dokumentin ja keskustelleet sen herättämistä ajatuksista.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.