Eurooppalainen Vammaiskortti Suomeen

Kirjoitettu 14.12.2015, Elina Leinonen

Euroopan komissio on myöntänyt rahoituksen eurooppalaisen Vammaiskortin (European Disability Card) toimeenpanemiseksi Suomessa. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö koordinoi ensi helmikuussa alkavaa monen tahon yhteistyöhanketta.

Euroopan komissio on myöntänyt rahoituksen Euroopan unionin Vammaiskortin (European Disability Card) toimeenpanemiseksi Suomessa. Vammaiskortin tavoitteena on vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja liikkuvuuden lisääminen Euroopassa.

Vammaiskortin avulla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa, jolloin kortin haltija saa erilaisia etuja matkustaessaan julkisilla kulkuneuvoilla ja käydessään kulttuuritapahtumissa. Monet palveluntarjoajat haluavat edistää vammaisten ihmisten osallistumista siten, että he tarjoavat vammaisille henkilöille etuuksia tai eivät peri maksua vammaisen henkilön välttämättömästä avustajasta tai saattajasta. Käytännöt vaihtelevat kuitenkin alueellisesti, ja tilanne voi olla palveluntuottajille ja vammaisille ihmisille sekava. Vammaiskortin myötä asia selkiintyy sekä valtakunnallisesti että EU:n tasolla.

Hanke alkaa helmikuussa 2016 ja päättyy elokuussa 2017, ja sitä koordinoi Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Yhteistyökumppaneita ovat Jaatinen - vammaisperheiden monitoimikeskus, Aivoliitto, Kuurojen liitto, Kuuloliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Uudenmaan Tukipiiri, Kela sekä Sosiaali- ja terveysministeriö, joka myös rahoittaa hanketta. Kortti on jaossa Suomessa alustavan arvion mukaan vuoden 2018 aikana.

Lisätietoja
Petra Tiihonen
projektitoiminnan päällikkö
puh. 0207 713 528
petra.tiihonen@kvps.fi

Kommentit

Annina Sundqvist kommentoi 14.12.2015 klo 20:20 #

Tästä kortista onkin ollut puhetta jo usean vuoden ajan. Ihan järjettömän hienoa, että nyt se on saanut tuulta alleen!


Harri Saarikoski kommentoi 14.12.2015 klo 21:43 #

Hei,
Tämä on erinomainen uutinen. Tällaista korttia on kaivattu helpottamaan asioimista esim. lentokentillä jne.
Terv, Harri


Petri kommentoi 15.12.2015 klo 09:51 #

Hieno homma johan tätä on odoteltukin, hienoa!


Leea Paija kommentoi 15.12.2015 klo 13:56 #

Hienoa, asiat edistyvät pala kerrallaan, onnea!


Petra Tiihonen / Kehitysvammaisten Palvelusäätiö kommentoi 16.12.2015 klo 10:54 #

Hei kaikille kommentoijille,

Kiitos kommenteista. Hienoa kuulla, että hanke on tärkeä ja ajankohtainen myös teidän mielestänne. Taustalla on monen organisaation useamman vuoden työ, joten on hienoa, että hanke viimein etenee.


Jaana Leimio kommentoi 16.12.2015 klo 16:22 #

Todella tärkeää työtä, mutta kortti! Olen sitä mieltä, että älyrannekkeissa on enemmän mahdollisuuksia.

Olen jo ottanut yhteen kotimaiseen rannekkeita
valmistavaan yhtiöön yhteydessä. Eipä ole kuulunut vastausta.


Raili kommentoi 18.12.2015 klo 00:04 #

Tämä on hieno juttu. Olen kävelevä, mutta en jaksa kantaa oikein mitään tai vetää matkalaukkuani. En jaksa kävellä pitkiä matkoja. Tarvitsen saattajan mukaani mm. matkoille. On hieman hankalaa aina pyytää huomiota. Nyt sen voisi todentaa kortilla.


Petra Tiihonen / Kehitysvammaisten Palvelusäätiö kommentoi 18.12.2015 klo 14:28 #

Hei Jaana. Kiitos ideastasi. Vammaiskortti tulee olemaan ulkonäöltään jokaisessa EU-maassa samanlainen, vaikka kortilla saadut hyödyt vaihtelevat maittain. Kortin ulkonäöstä ja muodosta vastaa Euroopan komissio, vaikka kortin jakelu toteutetaankin jokaisessa maassa erikseen. Ideaa älyrannekkeesta emme siis voi toteuttaa tässä hankkeessa.


Virpi Karhu kommentoi 6.1.2016 klo 12:22 #

On hienoa että tälläinen on tulossa. Mitä kaikkia palveluita se mahtaa käsittää? Toivottavasti siihen tulee jotakin palveluita ja kehitysvammainen saa etuja esim. laivalla, konsertti, jääkiekko ja muissa tapahtumissa ja voi todistaa näin että hänellä on esim. lievä kehitysvamma joka ei näy päälle mutta tarvitsee joissakin asioissa apua. Viime vuonna oli netissä uutinen että puhevammaista ihmistä oli luultu alkoholistiksi eikä oltu päästetty inwa vessaan, tämä uutinen on jotenkin jäänyt viime vuodesta mieleeni.


Petra Tiihonen / Kehitysvammaisten Palvelusäätiö kommentoi 7.1.2016 klo 13:12 #

Hei Virpi. Kiitos viestistäsi ja tärkeistä pohdinnoistasi. Hankeen aikana (helmikuu 2016-heinäkuu 2017) on tarkoitus ottaa yhteyttä mahdollisimman moneen palveluntarjoajaan ja sitouttaa heitä siihen, että he tarjoaisivat vammaiskortilla erilaisia etuja vammaisille ihmisille tai eivät perisi maksua välttämättömästä avustajasta tai saattajasta. Tulemme ottamaan yhteyttä kuljetuspalveluita tarjoaviin yrityksiin, konserttipaikkoihin, jäähalleihin, teattereihin ja moneen muuhun tahoon. Vielä emme kuitenkaan osaa sanoa sitä, mitä palveluita vammaiskortti käsittää, mutta tiedotamme asiasta hankkeen kuluessa. Mukavaa uutta vuotta!


Tanja kommentoi 9.3.2016 klo 21:19 #

Tämä on ehdottomasti oiva uudistus. Jäin miettimään, että mitkä kriteerit tämän saamiseen tulee ja kuinka hankalaksi kortin anominen tehdään?


Riitta kommentoi 10.3.2016 klo 10:54 #

Hienoa idea tämä kortti. Itseäni kiinnostaa saavatko tämän kaikki joilla avustaja myönnetty vai tuleeko tähän jotkut omat myöntämiskriteerit?
Koska niistä tulee tietoa julki?


Katri Malte-Colliard / Kehitysvammaisten Palvelusä kommentoi 10.3.2016 klo 14:03 #

Hei Tanja, Hei Riitta. Kiitos viesteistänne! Teemme parhaillaan perusteellista selvitystyötä Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa Vammaiskortin myöntämisen kriteeristön luomiseksi. Tavoitteena on, että kortin myöntämiskriteerit ovat valmiina kevään 2016 aikana.

Kriteeristön luomisen jälkeen järjestetään vammaisjärjestöjen kuulemiskierros. Kortti myönnetään valtakunnallisten kriteereiden pohjalta paikallisesti. Kortin jakelijana tulee toimimaan Kela. Korttiin ei kuitenkaan liitetä sosiaalietuuksia, vaan kortilla saatavat edut liittyvät palveluntarjoajien myöntämiin etuihin (maksuton avustaja tapahtumiin, alennukset ym.) Kortti on käytettävissä alustavan arvion mukaan vuonna 2018.Tiedotamme hankkeen etenemisestä lisää lähiviikkoina.


Jaana kommentoi 16.12.2016 klo 16:31 #

Hei, miten kortin laatiminen edistyy?


Katri Malte-Colliard / Kehitysvammaisten Palvelusä kommentoi 22.12.2016 klo 13:41 #

Hei Jaana,
Vammaiskortti-hankkeessa on tänä vuonna keskitytty vammaisjärjestöjen ja vammaisten ihmisten kuulemiseen kortin saamisen edellytyksistä ja kortilla saatavista hyödyistä/eduista. Vammaisjärjestöille on lähetetty kysely, jossa vielä kartoitetaan tarkemmin järjestöjen näkökulmat asiaan. Saamme kyselyn tulokset käyttöömme vuoden alussa, jolloin THL laatii suosituksensa kortin saamisen kriteereistä. Kevään aikana järjestämme Vammaiskortin mahdollisuudet -tilaisuuksia kuudella paikkakunnalla (Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Rovaniemi ja Lappeenranta). Näihin tilaisuuksiin toivomme mukaan sekä vammaisia ihmisiä että palveluntarjoajia kulttuurin liikenteen ja liikunnan sekä turismin aloilta. Ja ensi vuonna jakelujärjestelmän luomisen ohella yhtenä tärkeimpänä tehtävänämme on tietysti palveluntarjoajien sitouttaminen Vammaiskorttiin.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.