Omaisten aktiivinen toiminta tuotti 19 tukiasuntoa Pietariin

Kirjoitettu: 15.6.2017, Katri Malte-Colliard

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön pitkäaikainen venäläinen yhteistyökumppani Gaoordi avasi 25-vuotispäivänään ensimmäisen asumisyksikkönsä. Marjatta Tammiston matkakertomuksessa korostuu todellisen yhteistyön merkitys.

Terveisiä Pietarista!

Yhteistyökumppanimme Gaoordi (Pietarin vammaisten lasten vanhempien yhdistysten liitto) täytti 25 vuotta 8.6.2017 ja avasi syntymäpäivänään ensimmäisen asumisyksikön Pietarissa. Mahdollisesti koko Venäjällä ei ole vastaavaa. Koti on tehty suomalaisen mallin mukaan ja malli on tullut Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa tehdyn usean vuoden yhteisen koulutushankkeen pohjalta. Palvelusäätiölle tuli kutsu 25-vuotisjuhlaan, mutta työkiireiden takia valitettavasti matkaan pääsi lähtemään vain allekirjoittanut ja tulkki Hilma Bukareva.

Kaikki alkoi koulutusyhteistyöstä

Koulutusyhteistyö alkoi Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa lähialueyhteistyönä vuosina 2001 – 2008, keskeisenä sisältönä koulutuksissa oli kehitysvammainen lapsi, hänen perheensä, lähityöntekijät ja lääkärit. Vuosina 2009 – 2012 Palvelusäätiö jatkoi koulutuksen keskeisenä sisältönä kehitysvammaisten ihmisten yksilöllinen elämä, aikuisuuden tukeminen, osallisuus ja kyky itse vaikuttaa yhteisössään; ottaa elämä omiin käsiin.

Koulutusyhteistyöhön sisältyi pietarilaisten opintomatkoja Suomeen ja tutustumista täkäläiseen toimintaan sekä kehitysvammaisten ihmisten elämään ja asumiseen. Nyt voidaan sanoa, että koulutusta toteutettiin Palvelusäätiön unelmien mukaan: unelmana perheen hyvinvointi, unelmana itsenäistyminen ja hyvä elämä sekä unelmana oma koti ja oma elämä.

Viimeisinkin unelma on nyt toteutunut 19 nuoren kohdalla Pietarissa.

Onni matkassa mukana

Juhlapäivää edeltävän iltana tapasimme Gaoordin puheenjohtaja/toiminnanjohtaja Margarita Urmancheevan hänen toimistossaan. Hän halusi kertoa meille seuraavan päivän ohjelmasta ja uuden kodin taustasta. Margarita aloitti kertomuksensa kehoituksella pitää tuolin reunoista kiinni. Ja syytä olikin, sillä kertomus oli huimaava. Koti on saatu ”lahjana rikkaalta mieheltä”, jonka Margarita oli tavannut kirkollisissa yhteyksissä. Rikas mies on venäläisittäinkin hyvin suuren rakennusliikkeen omistaja ja johtaja, joka rakentaa  parhaillaan kokonaista uutta lähiötä Pietariin. Lisäksi Margarita kertoi, että kolme Gaoordin työntekijää on myynyt asuntonsa, hän itse mukaan lukien, ja he muuttavat uuteen lähiöön ollakseen mukana vaikuttamassa ja rakentamassa syntyvää yhteisöä.

Juhlapäivän tunnelmia

Juhlapäivänä matkasimme paikalle. Ilmeni, että lähiössä on kymmeniä korkeita kerrostaloja, osa valmiita, osa rakenteilla. Kehitysvammaisten koti sijaitsi niiden keskellä. Ei piilotettuna, ei syrjässä, vaan kaiken elämän keskellä.

Meneillään oli kodin juhlallinen ortodoksinen vihkimisseremonia. Pappi luki rukouksia ja siunauksia ja pirskotteli pyhää vettä komeaäänisen kuoron säestäessä toimitusta. Hyvin koskettavaa ja vaikuttavaa.

Sitten juhlakansa siirtyi pihamaalle, jossa punainen nauha odotti leikkaamista. Paikalle saapuivat sekä kodin lahjoittanut rakennusliikkeen johtaja että Pietarin kaupunginjohtaja. Molemmat puhuivat ja rakennusliikkeen johtaja aiheutti vielä yllätyksen: Hän aikoo rakentaa vielä neljä kotia lisää kehitysvammaisille ihmisille! Kaikki lahjoituksena Gaoordille! Joku kertoi, että lahjoituksen ilmeisesti mahdollistavat rakennusyhtiön mahtavat osingot. Upea ja viisas idea osinkojen käytölle.

Margarita kertoi puheessaan herrojen keskellä, että koti on rakennettu suomalaisen mallin mukaan, johon he ovat saaneet mahdollisuuden tutustua kumppaninsa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön merkityksellisellä avulla. Ja sitten allekirjoittanut kutsuttiin Palvelusäätiön edustajana leikkaamaan punaista nauhaa yhdessä Margaritan kanssa ikäänkuin symbolina kodin syntymiseen vaikuttaneelle yhteistyölle.

Onni omasta kodista

Tutustuimme kotiin ja juttelimme paikalla olevien muuttajien ja heidän vanhempiensa kanssa. Molempien onnellisuus ja ilo olivat jotain käsinkosketeltavaa. Kaikki 19 asukasta muuttivat lapsuudenkodistaan vanhempiensa luota ja vanhempien huojennus ja ilo  paistoi heidän kasvoistaan. Innoissaan he esittelivät lastensa huoneita ja niiden ihanuuksia, joista he eivät ole osanneet edes haaveilla.

Valoisassa talossa on kolme kerrosta ja tilava hissi. Jokaisella asukkaalla on oma tilava huone, kylpyhuone ja iso lasitettu parveke. Jokaisessa kerroksessa on yhteinen olohuone, jossa on keittiö. Kalusteet ja väritys ovat pohjoismaista,suomalaista, sekä tyyliltään että väreiltään. Hyvin tutunoloista ja kaunista. Ja kaikki kalusteetkin oli saatu taloon kuuluvana lahjana!

Tämän kaiken ilon keskellä mielen täytti nöyryys ja tyytyväisyys. Palvelusäätiö on ollut mukana matkalla auttamassa  kohti unelmaa ja  on mahtavaa  nähdä unelman toteutuvan.

Samanikäiset yhteistyökumppanit

Illalla juhlittiin Gaoordin 25-vuotistaivalta toimiston tiloissa. Gaoordi ja Palvelusäätiö ovat siis samanikäisiä! Juhlissa näkyi Gaoordin saavuttama asema ja arvostus. Paikalla oli paljon yhteistyökumppaneita ja virallisen tahon edustajia, joiden puheenvuoroista ilmeni kunnioitus ja arvostus Gaoordin tekemää työtä kohtaan. Esitimme juhlassa Palvelusäätiön terveiset ja kutsun omiin 25-vuotisjuhliimme syksyllä. Lahjana meillä oli perinteinen Aalto-maljakko ja lupaus kahden päivän koulutuksesta Gaoordin toivomasta aiheesta.

Oli todella hienoa nähdä uusi ja ainutlaatuinen kehitysvammaisten ihmisten koti ja onnitella Gaoordia sitkeästä ja määrätietoisesta työstä kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä hyvän elämän puolesta.


Marjatta Tammisto

kuvat: Hilja Bukareva

Kuvia

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.