Asiantuntijaryhmä valloitti Brysselin

Kirjoitettu: 19.5.2017, Elina Leinonen

Asiantuntijaryhmämme Brysselin matka on nyt takana. Matka oli ryhmän mielestä kokonaisuudessaan hieno ja onnistunut. Viimeisenä iltana mietimme yhdessä, mitkä olivat huippuhienon matkamme huippuhetkiä.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asiantuntijaryhmä sai keväällä opetushallituksen myöntämän apurahan, jolla edistetään kansainvälistä liikkuvuutta. Matkarahoitusta oli haettu Brysseliin, eurooppalaisen päätöksenteon keskukseen, suuntautuvaan tutustumismatkaan.

Matkan tavoitteena oli tutustua Euroopan parlamenttiin, perehtyä eurooppalaiseen vaikuttamistyöhön ja päätöksentekoon sekä saada kokemuksia kansainvälisestä yhteistyöstä.

Brysseliä valloittamaan lähti 15.–18.5.2017 kahdeksan asiantuntijaryhmän jäsentä, yksi henkilökohtainen avustaja sekä neljä matkaajaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnasta.

Huippuhetket 10 kärjessä

 1. Yhdessäolo maanmainion matkaporukan kanssa
  – Huippuhetkeä oli koko matka, ja huippua on ollut se, että ollaan oltu yhdessä, Anu Mäki ja Tommi Korhonen sanoivat. Yhtä mieltä matkalaiset olivat siitä, että yhdessäolo oli rentoa ja mukavaa, ja matkan aikana käytiin monia hyviä keskusteluja ja pohdintoja.
   
 2. Tutustumispäivä Euroopan parlamentissa
  – Vierailu Euroopan parlamenttiin oli antoisa ja kiinnostava. Oli hienoa nähdä istuntosali ja kuulla, kuinka istunnoissa toimitaan ja kuinka valtavasti tulkkeja tarvitaan puheenvuorojen kääntämiseen eri kielille, Jari Nurmi, Krisse Pääskynen ja Petri Virolainen kertoivat.
   
 3. Keskustelut suomalaismeppien avustajien kanssa
  – Meppien avustajien tapaamisessa saimme lisätietoa, kuinka asioiden ja esitysten valmistelu etenee ja kuinka päätökset syntyvät Euroopan Unionissa. Kuulimme työn alla olevista direktiiveistä ja kerroimme itse alan ajankohtaisista asioista Suomessa, Krisse Pääskynen totesi.
   
 4. Tutustumiskäynti Parlamentarium -vierailukeskuksessa
  – Parlamentarium oli hieno: Oli kiinnostavaa kuulla EU:n historiasta ja kasvusta, kuinka eri maat ovat siihen liittyneet. Monia asioita, kuten parlamentissa äänestämistä, pääsi itse kokeilemaan. Pyöreässä elokuvateatterissa pääsi mukaan parlamentin istuntoon ja sohvahuoneessa sai katsella ja kuunnella EU-kansalaisten tarinoita, Jari Nurmi ja Samuli Palmu kuvailivat.
   
 5. Vierailu De Lorkin asumisyksikössä
  – Saimme tutustua asumiseen ja pääsimme vierailulle De Lorkin asumisyksikköön. Se oli todella kodikas. Vieressä oli nunnaluostarin upea puutarha. Voisin vaikka muuttaa sinne asumaan, Sanna Sepponen kertoi.
   
 6.  Iltakävelyt Brysselin kaupungin keskustassa
  – Tutustuin Brysseliin huolella jo etukäteen surffailemalla netissä. Googletin kaupungin kartat ja tutkin etäisyydet, etsin suklaapuodit ja parhaat shoppailupaikat. Kun olin selvittänyt paikat ennalta, saatoin lähteä kaupunkireissulle rennolla mielellä. Vanhasta kaupungista löytyi I love Brussels -paita ja tuliaisia kihlatulle, Jari Nurmi tarinoi.
   
 7.  Vohvelit ja jäätelö katukahvilassa
  – Minusta oli mukavaa tutustua kaupunkiin ja käydä katukahvilassa syömässä vohveleita ja iso annos jäätelöä. Belgialainen suklaa oli hyvää, Petri Kallio kertoi. Paikallisesta herkusta, vohveleista jäätelön kera, nautti koko matkaseurue.
   
 8. Ajatus seuraavasta Brysselin matkasta
  – De Lorkin vierailulla kerroin Ystävyys-pyöräilyistäni Suomessa. Samalla syntyi idea seuraavasta Brysselin matkasta, joka tehtäisiinkin pyöräilemälle porukalla osana Jotta kukaan ei jäisi yksin -hanketta. Kyselin jo muutamia paikallisia yhteistyökumppaneita mukaan, Petri Virolainen innostui.
   
 9.  Lentomatkat Helsingistä Brysseliin ja takaisin
  – Minulle mieliinpainuvin kokemus oli lentäminen. Matkustin lentokoneessa ensimmäistä kertaa. Alkuun vähän jännitti, mutta ajattelin, että eiköhän tämä tästä! Sen opin, että ennen ensimmäistä lentokertaa ei kannata katsella lentoturmatutkimuksia televisiosta, Samuli Palmu nauroi.
   
 10. Nukahtaminen hyvillä mielin iltaisin
  – Yksi huippuhetkistä oli iltaisin, kun sai nukahtaa hyvillä mielin omaan sänkyyn hotellissa, Petteri Kukkaniemi sanoi. Samaa mieltä olivat matkassa mukana olleet Satu Koivurinne, Katri Malte-Colliard ja Elina Leinonen. Yhdessä totesimme, että vaikka päivät olivat pitkiä, olivat ne myös antoisia ja mukavia.

  Siitä iso kiitos kuuluu mainiolle asiantuntijaryhmällemme, joka iloisella ja reippaalla mielellä jaksoi sinnitellä pitkät päivät, oppia ja innostua kaikesta uudesta!

Valokuvat: Elina Leinonen

Kuvia

Kommentit

Markku Pyttynen kommentoi 19.5.2017 klo 14:23 #

Kaikesta huomaa, että matkanne onnistui hienosti. Olette upea ryhmä. Aurinkoista kesää teille kaikille.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.